Energiearmoede
6 oktober 2021 Publicatie Woonbond
De Woonbond roept de Tweede Kamer op om de huren van de minst zuinige woningen te bevriezen en de huurtoeslag te verhogen.
Door de stijgende energieprijzen is het nodig om mensen met een laag inkomen en hoge stookkosten te helpen.
Mensen die in energiearmoede leven, kunnen vaak de kachel niet aanzetten.
Nu al leven 550.000 mensen in energiearmoede, becijferde TNO vorige maand.
Dat zijn mensen die te veel kwijt zijn aan het verwarmen van hun woning.
Of die om die reden de kachel maar uitlaten en in de kou zitten. Maar liefst 87% van deze mensen woont in een huurhuis.
Samen onder een deken om energiekosten te sparen.
Huurders afhankelijk van verhuurder
Huurders kunnen niet bepalen wanneer hun woning wordt geïsoleerd. Dat bepaalt de verhuurder.
Particuliere verhuurders verhuren nog veel slecht geïsoleerde woningen. En ze zijn vaak moeilijk in beweging te brengen om de woning te verduurzamen.
Van deze woningen heeft volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland nog 21% (zo’n 175.000 woningen) nog een F- of G-label.
Bevries de huren
De Woonbond vraagt de Tweede Kamer om de huurprijzen van alle huurwoningen met een F- of G-label te bevriezen zolang ze niet worden geïsoleerd. Dat zorgt ervoor dat de woonlasten van de huurder niet via huur én de energierekening tegelijk blijven stijgen. Ook is het een prikkel om te zorgen dat verhuurders huurwoningen gaan verduurzamen en de slechtst geïsoleerde woningen als eerste aan te pakken. 'Bevries de huren, en niet de huurders' zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels in het NOS journaal.
Verhoog de huurtoeslag
Het zijn vooral huurders met een laag inkomen die in de knel zitten door hoge energielasten. De Woonbond vraag daarom ook aan de Kamer om de huurtoeslag te verhogen. Deze toeslag komt vooral terecht bij huurders met een laag inkomen. Daarmee is dit een effectieve maatregel om huurders die worstelen met hoge woonlasten te helpen.